Dit is het nieuws
Uit Den Haag. (mis u een nieuws stuk,) klik hier.
Portretfoto's
Het auteursrecht op de foto's in deze rubriek berust bij de Rijksoverheid en wordt uitdrukkelijk voorbehouden. Het is evenwel toegestaan de foto’s te downloaden voor redactioneel gebruik door nieuwsmedia, het tonen in openbare ruimten, privégebruik en educatieve doeleinden.
Ollongren weigert huren te bevriezen, minister op ramkoers met Eerste Kamer
De Eerste Kamer eist in meerderheid dat minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) een eerder aangenomen motie om de huren te bevriezen alsnog uitvoert. Bijna de voltallige oppositie wil haar dwingen alsnog in te grijpen.
Minister Ollongren gaat wooncoöperaties Ffinancieel ondersteunen
Op het congres 'De wooncoöperatie, die komt er wél!' op 28 mei 2018 kondigde BZK-minister Ollongren een aantal regelingen aan die de verdere ontwikkeling van wooncoöperaties moeten stimuleren.
6 juni 2018
Minister Plas Sterk
Gerelateerd
· Politieke meerderheid voor afschaffen verhuurderheffing
· Meerderheid voor afschaffen verhuurderheffing
· Enorme huurstijgingen door kabinetsbeleid
· Sociale huurprijs enorm gestegen onder huidig kabinet
7 pagina's over Woningcorporaties
Belastingdienst moet schadevergoeding betalen.
Belastingdienst moet schade Gluurverhoging vergoeden
De Belastingdienst moet een huurder een schadevergoeding betalen omdat er in de periode van 2013 tot en met april 2016 inkomensgegevens verstrekt zijn aan de verhuurder, terwijl hier geen wettelijke basis voor was. De rechtszaak die huurder hierover voerde werd gesteund door het juridisch fonds van de Woonbond. Lees meerover
31 mei 2018
Nieuwe Woningwet: hoofdlijnen
-
Commerciële en maatschappelijke activiteiten woningcorporaties
-
Afspraken tussen woningcorporaties, gemeenten en huurders
-
Toewijzen van betaalbare woningen
-
Toezicht op woningcorporaties
De Autoriteit Woningcorporaties houdt (extern) toezicht op woningcorporaties. Dit houdt in zowel financieel toezicht als... -
Beloningen bestuurders woningcorporaties
Woningcorporaties moeten volledig open zijn over de beloning van hun bestuurders en commissarissen.
Plasterk nieuwe minister Wonen
30 januari 2017
Ronald Plasterk neemt de portefeuille Wonen over van Stef Blok. Blok is vanaf afgelopen vrijdag minister van Veiligheid en Justitie. Hij nam deze positie over van Ard van der Steur die vorige week zijn ontslag indiende.
Ronald Plasterk (PvdA), vervangend minister voor Wonen en Rijksdienst.
Rijksoverheid.nl
Plasterk neemt het woondossier voor een korte periode over. Vanaf de dag van de verkiezingen (15 maart) is het huidige kabinet ‘demissionair’. Dat wil zeggen dat er dan geen omstreden beslissingen meer worden genomen. Omdat het krokusreces start op 24 februari , en daarna de verkiezingen volgen, zullen er vanaf de start van het reces dus geen omstreden beslissingen meer worden genomen. Voor het zover is, staat er in ieder geval nog een ingrijpende wijziging van de Huurcommissie op het programma.
Huurcommissie
De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de plannen voor het moderniseren van de Huurcommissie. De Huurcommissie gaat meer taken krijgen, en als bezuinigingsmaatregel wordt de financiering van de Huurcommissie grotendeels neergelegd bij verhuurders.
Onafhankelijkheid Huurcommissie op het spel
De Woonbond maakt zich zorgen om de onafhankelijke status van de Huurcommissie als verhuurders gaan betalen voor de geschillencommissie. Huurders moeten ervan uit kunnen gaan dat de Huurcommissie onafhankelijk toetst en uitspraken doet in geschillen tussen huurders en verhuurders, schrijft de Woonbond in een vandaag verstuurde brief aan de Kamer.
Huurders vrije sector
Daarnaast pleit de Woonbond ervoor om de Huurcommissie ook open te stellen voor huurders in de vrije sector. Dat is nu niet het geval. Een herziening van de Huurcommissie is dé kans om daar verandering in te brengen. Huurders in de vrije sector hebben ook baat bij het op een laagdrempelige en onafhankelijke manier kunnen laten toetsen van geschillen over de huurprijs of onderhoud van de huurwoning.
Huren 2017: maximale stijging huursom voor woningcorporaties 1,3 procent
Nieuwsbericht | 28-12-2016 | 11:17
Het totaal aan huurstijgingen bij woningcorporaties – de huursom - mag volgend jaar niet hoger zijn dan gemiddeld 1,3 procent. Dat is inclusief het optrekken van de huur na een verhuizing. Binnen deze huursomstijging geldt op een individueel niveau een huurverhoging van maximaal 2,8 procent. Voor hogere inkomens binnen de sociale huur geldt een huurverhoging van maximaal 4,3 procent. Het kabinet wil zo de doorstroming van deze inkomensgroep uit de sociale huur blijven stimuleren.
De cijfers zijn vandaag door minister Blok in de Staatscourant gepubliceerd. De percentages zijn gebaseerd op de vastgestelde inflatie van 0,3 procent en de Wet doorstroming woningmarkt.
Anders dan voorafgaande jaren geldt er voor de hogere inkomens vanaf volgend jaar nog maar 1 inkomensgrens waarboven hogere huurstijgingen zijn toegestaan.
Bepaalde groepen chronisch zieken en gehandicapten blijven uitgezonderd van de hogere huurverhoging. Vanaf volgend jaar geldt dat ook voor huishoudens van 4 personen of meer en huishoudens waarbij iemand de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Voor al deze huishoudens geldt een maximale huurverhoging van inflatie plus 2,5 procent.
De regels voor de maximale huurverhogingen gelden ook voor particuliere verhuurders van gereguleerde huurwoningen. De beperkte huursomstijging geldt alleen voor woningcorporaties. In de sociale huur zorgt dit gemiddeld genomen voor relatief beperkte huurverhogingen.
Maximale huurverhogingen:
- 2,8 procent voor huishoudens met een inkomen tot en met 40.349 euro
- 4 ,3 procent voor huishoudens met een inkomen boven de 40.349 euro
Huurwoningen in Sprundel
|